Katten i sækken

Liermolen

Er staat de laatste tijd meer dan “klassieke” muziek op mijn programma. Naast de mooie muziek van Bach en Vivaldi die ik zaterdag mag zingen in Nieuwkoop, staat er ook volksmuziek op het programma deze week. Het valt mij op dat ik aan die andere genres vaak veel langer zit voor te bereiden dan aan het repertoire dat ik gewoon ben. (Bach schreef bij mijn weten dan ook geen Deens…) 

Katten i sækken is een van de liederen uit het programma van zondag. Samen met Vocaal Ensemble Freya breng ik een intiem herfstconcert rond Europese volksliederen. Centraal staat het werk ‘Liermolen’ van Vic Nees voor gelijkstemmig koor, tenor en harp. De tenorsolo’s worden vertolkt door mezelf, Ilse en Gert-Jan (de drie tenoren van dienst). Een van mijn solo’s is in het Deens en ik moet toegeven, ik heb nog niet vaak zo lang aan mijn uitspraak zitten sleutelen! Wat een bijzondere taal. Als je benieuwd bent hoe ik het ervan af breng, moet je zondag zeker komen luisteren!

Naast het werk van Vic Nees, brengen we ook nog arrangementen van volksliederen uit Ierland, Engeland, Hongarije, Piemont, Wales en Schotland. Het programma wordt verder aangevuld met harpsolo’s door Laura De Jongh.

Laat ik ineens van de gelegenheid gebruik maken om Freya kort voor te stellen. Freya is een vrouwenkoor dat sinds 2008 onder leiding staat van mijn man, Gert-Jan Verbueken. Hun repertoire is heel divers. Van klassiek tot hedendaags, volksliederen tot swingende jazz, kleine a capella werken tot grotere producties, noem maar op. Twee jaar geleden leerde ik dankzij hen de ‘Five Hebrew Love Songs’ van Whitacre kennen en dit jaar werd ik teruggekatapulteerd in de tijd door de ‘Liermolen’ van Vic Nees. 12 jaar geleden zong ik met het jeugdkoor Gynaika een van de liederen uit deze cyclus, wat fijn om nu het hele werk uit te voeren. Wat het zingen bij Freya heel bijzonder maakt, is dat een paar dames ook zangles volgen bij mij. Het is heel dankbaar om samen met je leerlingen op het podium te staan.

Ik heb bovendien goed nieuws! Freya is altijd op zoek naar enthousiaste dames om mee te komen zingen. Je komt niet alleen terecht in een gezellige groep, maar je leert ook veel mooie muziek kennen én het is zelfs mogelijk om zangles te volgen. Freya repeteert elke donderdag vanaf 20u in de kapel van DVC Zevenbergen te Ranst. Contacteer gerust een van de koorleden, Gert-Jan of mij als je eens wilt langskomen. 😉

Zo! Benieuwd naar Freya en mijn Deens? Vergeet dan geen kaart te reserveren! 😉 Dit kan via de website van Freya of via de koorleden. Meer info op hun site en op Facebook.

Misschien tot zondag! (Of tot zaterdag in Nieuwkoop. 😀 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s